Welkom bij Chippower.nl


 

Welkom in de wereld van de tuning. Een wereld die draait om het opvoeren ofwel het tunen van auto's. Vroeger veelal een wereld van speed, vermogen en pk's, tegenwoordig zijn het hoge rendement aan draaimoment en de te realiseren brandstofbesparing de voornaamste beweegredenen om tot een chiptuning, OBD-tuning danwel een seriŽle tuning over te gaan. Chiptuning voor dieselmotoren, chiptuning voor benzinemotoren alsmede chiptuning voor benzinemotoren die op gas rijden zijn mogelijk. Turbomotoren die op gas rijden worden niet getuned, evenmin dieselmotoren zonder turbo. Bent u van plan uw auto binnenkort te laten tunen, dan raden wij u aan om deze bladzijde aandachtig te lezen.

 

Is tuning brandstofbesparend? Het is in tijden van forse brandstofprijzen een veelgestelde vraag. Het antwoord is: JA! Een professioneel uitgevoerde tuning is brandstofbesparend waarbij we moeten concluderen dat de besparing het grootst is bij de groep turbodieselmotoren. Meer vermogen, meer trekkracht en minder brandstof nodig. Gaat dat samen? Neen, dat gaat niet samen. Het is het een of het ander. Ideaal is het om een getunede auto op zijn 'oude' maximum koppel te rijden daar dit immers wordt bereikt bij lagere toeren. In sommige gevallen wel 400-500 toeren lager! En minder omwentelingen per minuut van de krukas betekent minder brandstof nodig. Flink doortrekken in alle versnellingen tot het maximale levert geen brandstofbesparing op. Dat zult u begrijpen. Er zal bijgetankt moeten worden maar dat zal elke PK-liefhebber een zorg zijn... 

 

ECU
Elke injectiemotor is voorzien van een Engine Control Unit (ECU). Deze ECU regelt onder andere zaken die te maken hebben met de verbranding zoals de injectie, het ontstekingstijdstip en de lucht/brandstof verhouding. Bij turbo geblazen motoren bepaalt de ECU ook de turboladerdruk. Dit alles is afhankelijk van de diverse parameters die o.a. betrekking hebben op het toerental, de temperatuur en dichtheid van de lucht, de stand van het gaspedaal, de zuurstofconcentratie in de uitlaatgassen, de accuspanning, de snelheid, e.d. De afregeling geschiedt door het constant analyseren van deze parameters, de vooraf geprogrammeerde kenvelden te raadplegen en vervolgens de gewenste inspuithoeveelheid, het inspuittijdstip, het ontstekingstijdstip, bij turbomotoren de turbodruk en dergelijke gegevens te berekenen. Dit proces geschiedt in milliseconden. Moderne Engine Control Units bezitten meerdere functies waaronder antidiefstalbeveiliging (transpondersysteem), partiŽle regeling van airconditioning, cruise-control, noodloopregeling, V-max begrenzing, enz.

 

Waarom?
Wat is het nut van chiptuning? Chiptuning is een moderne variant van tuning daterend uit 1989 om de auto meer kracht en souplesse te geven, waarbij heel bewust niet de uiterste grenzen worden gezocht. Laat u nooit verleiden door bedrijven die op papier beduidend meer geven. Wij kiezen voor zekerheid en dus voor een lange levensduur van de motor. Wij hanteren richtlijnen van importeurs in binnen- en buitenland... Na de tuning stijgt de kracht over het gehele toerenbereik maar vooral bij lage toeren stijgt de trekkracht (koppel) spectaculair en neemt het vermogen (de pk's) bij hogere toerentallen toe. Benevens de koppel - en vermogenwinst, wordt de respons op het gaspedaal en de driveability aanzienlijk verbeterd.

 

Kenvelden
Zoals bekend is worden er in de chip gegevens opgeslagen zoals de injectie, de voorontsteking, de turboladerdruk, enz. Al deze gegevens worden vormgegeven in 3-D kenvelden die bij elke chiptuning als basis dienen voor de door te voeren wijzigingen en fijnafstellingen. Met speciale computerapparatuur kunnen deze kenvelden dusdanig worden gewijzigd, dat hierdoor de prestaties van de auto worden verbeterd. Wij beschikken over de kennis om op dezelfde wijze als fabrikanten kenvelden te 'schrijven' en aan te passen. Wij maken gebruik van onze eigen rollentestbank om tot het beste resultaat te komen. Bij non-turbomotoren is de winst lager dan bij turbomotoren.

 

2WD testbank
Met behulp van onze vermogenstestbank kunnen wij onze klanten meer service bieden. Wij beschikken over een geremde 2WD dynamische rollenbank, die helaas niet geschikt is voor 4WD automobielen. Onnodig om te zeggen is dat alle auto's individueel worden getuned middels onze rollentestbank. Dit is nodig om tot het beste resultaat te komen en om er voor te zorgen dat de auto zwel de thermische als de mechanische belasting niet kan overschrijden. Alle auto's worden voor en na de tuning getest op het vermogen. U als klant krijgt u een uitdraai mee met daarop vermeld de vermogengrafieken van voor en na de tuning. De vermelde vermogen- en koppelstijgingen die in de prijslijst staan vermeld, zijn afkomstig van onze rollentestbank.

Marges
Ook een vraag die in het FAQ-rijtje thuishoort is: Waarom niet standaard vanaf de fabriek? Een moderne auto wordt verkocht in tal van landen waar niet altijd dezelfde kwaliteit brandstof en motorolie wordt geleverd. In sommige landen gaat men minder goed om met de onderhoudsinterval. Voor deze landen calculeert de autofabrikant altijd een veiligheidsmarge in. Hierdoor voorkomt hij dat mindere kwaliteit brandstof, olie enz. zware schade kan aanrichten aan de motor. Het voortdurende streven naar zuinige(re) motoren en de steeds strengere normen met betrekking tot de uitstoot van uitlaatgassen dwingen de fabrikant steeds zuiniger om te gaan met de aanvoer van brandstof. Factoren zoals de luchttemperatuur, atmosferische druk en gemiddeld rijgedrag zijn ook van belang. In een aantal landen wordt zelfs om fiscale redenen ingegrepen. De autofabrikant kiest voor een doorsnee balans. In Europa en zeker in West-Europa zijn de omstandigheden ten aanzien van brandstof-, oliekwaliteit en onderhoudsinterval gewoon goed te noemen. Hierdoor kunnen de veiligheidsmarges in deze landen zonder gevolgen m.b.t. de levensduur van de motor, naar beneden. Binnen deze marges zit juist de ruimte voor de optimalisatie van uw auto.
 

Manieren
Waarom verschillende vormen van tuning? Niet de tuner bepaalt de manier van tuning maar de ECU in uw auto. 1. Chiptuning. Alle gegevens worden verzameld door een of meerdere chips (Eprom). Bij de wat oudere ECU's is de Eprom meestal in een voetje geplugd op de printplaat. Bij de moderne ECU's is de Eprom bijna altijd gesoldeerd op de printplaat. De originele Eprom wordt voorzichtig van de printplaat verwijderd om deze te kunnen uitlezen. Na het aanpassen van de kenvelden kan de Eprom weer teruggeplaatst worden op de printplaat. Bij moderne ECU's wordt met speciaal de-soldeerapparatuur gesoldeerd.

2. OBD-tuning staat voor On Board Diagnoses. Dit is een nieuwe manier van tuning. Bij recente auto's kunnen wij via de diagnosestekker ofwel de OBD-poort of via de stekkeraansluiting aan de computer zelf met een laptop de software uitlezen en her programmeren. Op deze manier behoeft de ECU niet meer verwijderd, geopend en gesoldeerd te worden. Het resultaat is hetzelfde als bij chiptuning. Deze werkwijze is dus eigenlijk hetzelfde zoals deze door de fabrikant worden toegepast in de fabriek.

3. SeriŽle-tuning is in principe gelijk aan OBD-tuning. Bij de nieuwste generatie ECU's zoals een Bosch EDC16 is OBD-tuning door beveiligingen niet meer mogelijk. Deze ECU's worden uitgelezen en geherprogrammeerd via de BDM-poort. Deze poort zit op de printplaat van de computer zelf. Er hoeft niet aan gesoldeerd te worden! Echter innovatie staat nooit stil en dat betekent dat vanaf de zomer 2005 een deel van de nieuwste ECU's ook weer via OBD-tuning kan worden uitgevoerd.  

Levensduur
Schadelijk voor de motor? Neen, een goed uitgevoerde tuning is niet schadelijk voor de motor. Wij maken gebruik van specifieke computerapparatuur en jarenlange ervaring. Veiligheidsmarges van de fabriek worden niet overschreven. Doordat de motor soepeler wordt zal bij normaal gebruik en regelmatig onderhoud er weinig veranderen aan de levenduur van de motor ten opzichte van een niet getunede motor. Het feit dat de chip vervangen wordt binnenin de originele behuizing geeft als voordeel dat deze ingreep onzichtbaar is van buitenaf. OBD-tuning is eveneens onzichtbaar. Originele diagnosesystemen blijven functioneren zoals dat af fabriek voorzien was. Bij het gebruik van diagnosesystemen als 15.51, VAG DIS en Tech3 geeft de tuning geen aanleiding tot foutmeldingen. De jaarlijkse APK-keuring en roetmeting leveren geen problemen op na de tuning.

Info
Bij de meeste merken blijft de fabrieksgarantie behouden omdat een goed uitgevoerde tuning geen motorschade oplevert. ER ZIJN DIVERSE AUTO-IMPORTEURS IN DE BENELUX DIE VIA HUN DEALERNETWERK TUNING VERKOPEN. Zo ziet u maar weer, we are not alone... Voor afspraken, overige vragen en info belt u: 0629 - 798 - 731.